12.

STRI

STRI är ett oberoende företag som specialiserat sig på högspänningsprov, konsultation inom högspänningsteknologi och elkraftsystem. Med kunder som järnvägsföretag, elproducenter, myndigheter, industrier och tillverkande företag över hela världen kan företagets specialister och ingenjörer leverera lösningar för att optimera överföringsförmåga, tillförlitlighet och lönsamhet, med minsta möjliga påverkan på miljö och människor.

Här på STRI i Ludvika finns högspänningslabb och demonstrationsanläggning för småskalig elproduktion med Smart Grid kommunikation. Labbet är byggt och utrustat för högspänningsprov enligt den senaste internationella standarden. Här utförs högspänningsprov av produkter med systemspänningsnivå till 800 kV samt miljöprov av 800 kV. I demoanläggningen finns de flesta komponenter samlade, bland annat ett litet vindkraftsverk, solceller och energilager för framtidens elnät. I detta system erbjuds modellering, simulering och tester, vilket ger kunderna både snabbare och bättre resultat. STRI hjälper även sina kunder att utforska de möjligheter som smarta nät erbjuder och att tackla de utmaningar som de står inför. I Ludvika och vid företagets lokalkontor i Göteborg och Västerås finns internationellt erkända specialister som erbjuder en lång rad av tjänster inom kraftsystemanalys och högspänningsteknik. Konsulttjänster där prestanda, effektivisering, tillförlitlighet, lönsamhet och miljötänk står i fokus.

LUDVIKA I VÄRLDEN
Det toppmoderna högspänningslabbet och klimathallen har gett STRI i Ludvika en unik position i världen. Här har världens första 800 kV UHVDC-prov och en miljon volt DC- världsrekord för UHVDC, utförts. I klimathallen, som är en av få hallar i världen med samma kapacitet, finns unika egenskaper som möjliggör smuts- och miljöprov i full skala vid de högsta spänningarna. Samtidigt som spänning appliceras kan provobjektet utsättas för smuts, regn, saltdimma, frost, snö och/eller is.

Här finns Sveriges största Smart Grid labb och STRI i Ludvika har även Europas första interoperabilitetslabb för standarden IEC 61850. Kärnan i framtidens kommunikationsnätverk och system i kraft- och transformatorstationer. Standarden erbjuder stora fördelar för att bygga effektiva, snabba och framtidssäkra skydd och kontrollsystem.

JOBBA HOS OSS
För att jobba på STRI krävs en högskoleutbildning med inriktning mot elkraft,gymnasieingenjör eller PhD, civilingenjörsutbildning mot högspänningsprovning eller elkraft.


LÄNKAR
STRI