1.

High Voltage Valley

Syftet med High Voltage Valley är att vidareutveckla den världsledande position regionen har inom elkraftteknik och vår affärsidé är att High Voltage Valley ska vara arenan där olika aktörer och kompetenser samarbetar för att utveckla morgondagens teknik och företag inom elkraftteknik.

High Voltage Valley bildades i slutet av 2005 och initiativtagare var det regionala utvecklingsbolaget
AB Samarkand2015 i samarbete med Hitachi Energy (dåvarande ABB), STRI, KTH, Uppsala Universitet och Chalmers. 
High Voltage Valley är sedan 2014 en ordinarie del av AB Samarkand2015´s verksamhet.
Verksamheten var från början endast inriktad på forskning men innefattar idag även andra områden som är viktiga för att skapa förnyelse och ekonomisk tillväxt.

Mer information om High Voltage Valley
Kuriosa
Filmer


OM PLATSEN

Här ligger vår reception där du kan hämta kartor eller visuellt gå High Voltage Valley Walk via en bildskärm.

LUDVIKA, SVERIGES ENERGISMARTASTE REGION?
Ludvika ligger i topp bland de mindre kommunerna i Sverige när det gäller antalet anställda inom energibranschen. Här finns regionens största energiarbetsgivare ABB, världsledande inom kraft- och automationsteknik med 2700 anställda. ABB levererade en av världens första transformatorer 1893 och är idag världens största tillverkare. Här tillverkas även världens effektivaste undervattenstransformator, som kan användas på 3 000 meters djup.

På STRI testas bland annat transformatorer till ABB genom högspänningsprov och STRIs klimathall är en av få hallar i världen där man kan simulera allt från blixtnedslag till vind, vatten, snö, smuts och temperaturskillnader.