10.

Hållbar energi för alla

En stor andel våra utsläpp av växthusgaser kommer från sättet vi utvinner, omvandlar och använder fossil energi, men förnybara energilösningar blir billigare, mer tillförlitliga och effektivare varje dag. Genom att ändra hur vi producerar och konsumerar energi kan vi säkerställa tillgång till el och energitjänster för alla utan att vi skadar vår planet.


Laddstation – Väsmanstrand

Laddplats Ludvika

Laddaren som invigdes i januari 2016 är ett resultat av samarbetet mellan VB Energi, High Voltage Valley och Power Circle. Den är ett viktigt steg på vägen för att öka möjligheterna för elbilsägare att ladda sina bilar under tiden de arbetar.

Ladda ditt elfordon
VB Energi har investerat i flera laddstationer både i Fagersta och Ludvika och du hittar de i InCharge-appen. Där finns även InCharges alla andra laddstationer runtomkring hela Sverige, vilket gör InCharge till ett stabilt laddnätverk för dig och ditt elfordon.
InCharge är ett växande laddnät bestående av både snabbladdare och destionationsladdare. För att kunna ta del av laddpunkterna kan du beställa ett laddkort eller en laddbricka.

Läs mer via länkarna nedan:

VB Energi
InCharge


Energy Matching – LudvikaHem

LudvikaHem är en del av det internationellta utvecklingsprojektet ”Energy Matching”.
Projektet är finansierat via Horizon2020 och totalt är det 16 företag, universitet och institut från sex olika länder som deltar.

”Energimatching”, betyder i korthet att man matchar olika typer av energi från olika energikällor, värmepumpar, solceller etc. och hur energilagring kan användas. LudvikaHem har använt sig av tre redan existerande hyreshus i Sunnansjö för att skapa en demoanläggning.
Området består av  tre stenhus och omfattar 53 lägenheter fördelade på 1, 2 och 3 rum med kök. Husen är byggda i två plan med inbyggd gård. Husen byggdes 1970.

Det är första gången ett Ludvikaföretag deltar i ett Horizon 2020-projekt.

Läs mer via länkarna nedan:

High Voltage Valley
Energymatching.eu


Solenergi

Ludvika kommun har satsat stort på solenergi. Idag finns en av Dalarnas största solelsanläggningar på Sporthallen i centrala staden. Intill denna anläggning finns ytterligare offentligt ägda installationer på bland annat räddningstjänst, församlingsgård och skola. Många privatpersoner har också installerat solceller på sina bostäder.

Läs hela inlägget

Ludvika kommun har, via solkartan, gjort det enkelt att se hur mycket energi solen ger på olika byggnader i Ludvika.

Läs mer om solkartan