5.

Banbrytande innovationer

Innovation och teknologiska framsteg är nyckeln till att finna hållbara lösningar för såväl ekonomiska som miljömässiga utmaningar. Att investera i hållbara industrier, forskning, miljövänlig teknik och innovation är alla viktiga sätt att skapa förutsättningar för en hållbar utveckling.


120 år av innovation i Ludvika

Ludvika i Dalarna är känt för sin historia rik på innovation som har bidragit till att forma världens kraftindustri under det senaste århundradet. Elektriska Aktiebolaget Magnet (senare uppköpt av ASEA) grundades i Ludvika år 1900 för att förse gruvor, kraftstationer och industrier med elkraftsutrustning. 

Idag heter företaget Hitachi Energy och har siktet på att fortsätta driva utvecklingen för hållbar energianvändning i minst 120 år till.

Läs hela inlägget


Uhven

Med sina 43 meter är Uhven en av världens största och mest avancerade anläggningar för provning av elkraftsprodukter vid extremt höga spänningsnivåer. Byggnaden består av ett yttre skal och en inre skärmad bur. Buren är elektriskt isolerad från den yttre delen av hallen och jordad långt nere i berggrunden. Testanläggningen ger Hitachi Energy i Ludvika den unika möjligheten att prova kraftprodukter för de ultrahöga spänningsnivåerna 2000 kilovolt likspänning och 1700 kilovolt växelspänning.

Uhven invigdes 1 juni 2009 som ett resultat av en order från State Grid Corporation of China. Beställningen gällde ny kraftteknik för en 200 mil lång UHVDC-länk mellan kraftverket Xiangjiaba i västra Kina och Shangai.

VÄRT ATT VETA
Längd: 65 meter
Bredd: 43 meter
Höjd: 43 meter
Yta: 2400 m2
Byggtid: 11 månader

2010 vann Uhven Ludvika kommuns skönhetspris